Edit

wikiHow:Malayalam wikiHow Project/Be Emo

Semenjak emo berkembang meluas, ramai remaja yang tertarik dengan gaya dan cara EMO.EMO tidak terhad, fesyen, musik, gaya hidup, dan banyak lagi. Di sini saya ingin menerangkan beberapa langkah dan tips untuk menjadi EMO.

EditSteps

 1. 1
  Fahami apa itu sebenarnya emo, emo ialah satu genre musik yang menceritakan tentang kesedihan, kematian, putus cinta, patah hati dan yang berkaitan dengannya.
 2. 2
  Jangan terlalu taksub seperti memberitahu orang lain yang kita budak emo.
 3. 3
  Cuba berpakaian emo.Memerlukan seluar jean wanita yang ketat dipakai oleh lelaki, tali pinggang spike(studded belt) baju untuk lelaki ialah baju kumpulan muzik emo(emo band) seperti alesana, the used, chiodos dan corak emo yang lain. Baju hendaklah bersaiz lebih kecil contohnya anda bersaiz m pakailah baju bersaiz s.Gelang tangan berwarna warni dicampur hitam juga sesuai dipakai, rantai hendaklah rantai bewarna hitam dan mengikut saiz leher anda.Kasut yang sesuai ialah kasut Converse atau Vans.
 4. 4
  Rambut: Untuk perempuan, rambut yang nipis, lurus dan tidak terlalu panjang adalah fesyan yang hangat dalam dunia emo sekarang. Cuba gabungkan warna hitam dan merah jambu untuk kesan yang lebih baik. Tetapi, anda juga boleh mewarnakan rambut dgn warna2 yg lain spt perang di gabungkan dengan pink, ataupun cuba hitam sahaja. Untuk lelaki: rambut mestilah bewarna hitam atau dicampurkan dengan warna lain menutup sebelah atau kedua belah mata dengan rambut depan, bagi yang berambut pendek, cuba turunkan rambut bahagian depan dan cacakkan rambut di belakang, Cuba jadikannya satu fesyen. Anda juga boleh mengkaji gaya rambut yg baru yg boleh di padankan dgn diri emo anda. Sekali lagi, Be yourSelf.
 5. 5
  Gelang tangan: gelang tangan bewarna hitam memang 'cool'(lebih baik dipakai jika lebih dari satu)Perempuan: warna baju yg disyorkan adalah pink dan hitam, pilihan di tangan anda. Perhiasan sprt emas sebenarnya tidak padan dgn imej emo. Anda boleh memilih imej emo anda sendiri.
 6. 6
  Hiburan: cuba biasakan diri dengan lagu-lagu daripada Rites of Spring, Toru Okada, Amanda Woodward, City of Caterpillar, Indian Summer, I Hate Myself, Moss Icon dan band-band yang lain yang membawa imej EMO. Tapi jangan salah sangka, bukan semua band yg tersenarai di atas adalah band EMO. Jika boleh, memiliki sebuah pemain mp3( haruslah tidak mempunyai lagu-lagu rap) untuk dijadikan sebagai taman adalah baik. Ini adalah kerana, anda boleh mengasingkan diri drp keadaan dunia luar yg sibuk.
 7. 7
  tambahan: celak yg sedikit di lingkaran mata anda, gelapkan kawasan lingkaran mata anda(merah,pink,atau hitam)

EditTips

 • cuba bermanja dgn ibu-bapa untuk walaupun anda kini meningkat remaja bagi mengambil hati mereka dan cuba menjelaskan apa EMO sebenarnya.(manja adalah sikap yg memang biasa)
 • jika seseorang menggelar anda emo, jangan peduli,(just be yourself)
 • Jika bajet anda tidak mencukupi utk membeli barangan yg diperlukan utk menjadi EMO,cuba minta wang drpd ibu bapa,tapi jgn membuat ibu-bapa rasa terpaksa dan jgn memaksa diri. 'just be yourself' anda boleh memilikinya perlahan-lahan. Cintai diri anda. Hargai kekasih anda(tidak kira berapa ramai pasangan anda)

EditWarnings

 • anda mungkin dibenci/tidak disukai org lain(emo tidak peduli sebenarnya)
 • anda mungkin akan dipukul
 • biasanya di negara kita(malaysia) remaja yg tidak memahami eMo akan menggelar kita ghotik.(biasa berlaku)

Article Info

Categories: WikiHow Language Projects

Thanks to all authors for creating a page that has been read 762 times.