Edit

wikiHow:Català wikiHow Project/Writer's GuideAquestes instruccions t'ajudaran a escriure un article en el nostre format de com-es-fa. No et preocupis si els teus primers intents no són perfectes. La bellesa d'una Wiki és que totes les coses es poden adobar, per tu o pels altres. Simplement, treu el millor de tu i gaudeix!

EditAbans de començar a escriure el teu article

 1. Tria el tòpic amb molt de compte, per exemple, un que no s'ha cobert, encara. Recorda't de cercar wikiHow per estar-ne més segur/a. Els articles duplicats seran units o eliminats.

 2. Revisa la Política d'eliminació per determinar un tòpic adient, i entèn què no és wikiHow.

 3. Recerca els teus arguments i tècniques d'una varietat de fonts i les teves pròpies experiències. Expressa les idees en les teves pròpies paraules, però sempre dòna crèdit les teves fonts per evitar plagis. Obtén un permís explícit d'un altre autor per tal d'importar article amb drets de còpia (copyright) de forma legal.

EditSobre el títol de l'article

Els millors títols tenen el menor número de paraules. Hauria de tenir les paraules clau que algú posaria quan es cerca pel contingut. Les paraules Com són afegides automàticament. revisa Política de títols per a més informació.

EditTria una categoria

Categoritzar fa més facil la tasca de localitzar cert article. Fes servir els menús desplegables per triar una categoria i després afegeix una subcategoria. Revisa com categoritzar per a més informació.

EditLa teva introducció

La teva introducció hauria de resumir el contingut del teu article. Normalment té un parell o cinc frases. Inclou l'objectiu de l'article per informar el lector de forma ràpida. La primera frase pot ser una pregunta per tal de capturar l'interés del lector.


Exemples d'una frase d'introducció:

 • T'has preguntat mai com fer una proposició de compromís?
 • Esciure una bona frase d'introducció és fàcil si saps com.

Exemples de finals d'introducció:

 • Aquí tens com fer ho amb uns passos molt senzills.
 • Segueix aquests passos per aconseguir èxit.


EditPassos

Aquí tens instruccions pas a pas.

 1. [Evitar escriure col·loquialment (o informalment)|Escriu en català estàndard.]] Utilitzar dialectes als articles de wikiHow és acceptable. Però, si us plau, sigues consistent i fes-los servir al llarg de l'article. Evita fer servir llenguatge de mòbil, utilitza gràmatica correcta, i evita emoticons.

 2. Cada passa ha de tenir una acció. Una de les moltes formes d'aconseguir-ho és començar cada pas amb un verb.

 3. Limita cada pas a una idea. I afegeix informació si és necessari.

 4. Fes servir frases senzilles i curtes. Fes servir paraules concises per mantenir aquest concepte. Això farà que les instruccions siguin fàcils de seguir.

 5. Clarifica amb una explicació detallada. "Barreja-ho tot" és menys útil que "Mescla la base, amb la resta d'ingredients, i salpebri-ho a gust".

 6. Evita utilitzar referències personals. Canvia "jo, el meu, nosaltres, vosaltres, o els vostres" per "tu" o "teu", ja que així es fa referència al lector. Utilitza paraules per adreçar-se al públic general.

 7. Afegeix enllaços a wikiHow per a més informació.

 8. Afegeix fotografies per tal de clarificar les teves instruccions. Fes clic a Cercar fotos lliures a la columna de l'esquerra o fes les teves pròpies fotos.

 9. Revisa un article per trobar errors. Revisa la teva ortografia, puntuació i gramàtica. Fes servir les guies de wikiHow:Utilitzar sintaxis wiki avançada si és necessari.

 10. Escriu una nota a "Resum d'edició", al final de l'article, abans d'enviar els canvis, per clarificar els canvis fets.

EditVídeo

EditSuggerències

 • Especifica els errors comuns i mites sobre el que es fa.
 • Inclou consells. Per exemple: "S'aconsella supervisió dels pares".
 • Proveeix alternatives. Per exemple: "Afegeix cinc grams de sucre per endolçar aquesta recepta."

EditAdvertències

 • Inclou precaucions amb solucions possibles. Per exemple: "Sempre fes servir ulleres de protecció abans d'utilitzar aquestes eines."
 • Utilitza "mai" o "no facis" per perills extrems. Per example: "Mai barregis salfumant amb altres líquids per netejar, perquè la mescla emet gasos letals."
 • Fes servir cursives o negretes si ho creus adient.

EditNecessitaràs...

 • Inclou una llista de subministraments no alimenticis, com un martell i ungles.
 • No incloguis coses com "paciència" o "coratge".

EditIngredients

 • Inclou una llista de subministraments alimenticis per receptes.
 • Proveeix alternatives per elements que poden ser difícils de trobar.

EditwikiHows relacionades

 • Afegeix enllaços per altres articles de wikiHow relacionats.

EditFonts i cites

 • Utilitza llenguatge wiki per proveïr enllaços a pàgines internes.

 • No afegeix enllaços externs sense crear o millorar significativament un article.

 • Revisa específicament tòpics comercials. Si us plau, aprén com enllaçar la teva pàgina pròpia sense que sigui eliminada com a spam.

EditLa nostra missió

La nostra meta és tenir cada article de wikiHow en tots els idiomes, que sigui el més precís, i més útil sobre aquell tema, de qualsevol lloc. Els articles normalment no s'inicien amb aquesta meta en ment, o amb una qualitat molt alta, però van creixent i millorant-se amb el temps. Oferint la teva ajuda aquí, estaràs recolzant-nos per aconseguir aquesta meta comuna.


Si tens qualsevol pregunta, si us plau, contacta qualsevol de l'equip d'ajuda o envia'ns un email.


Ara que ja saps com escriure un article a wikiHow, anima't a editar unes quantes pàgines o crea'n una de nova!

Article Info

Categories: WikiHow Language Projects

In other languages:

العربية: دليل الكاتب, Deutsch: Wie man einen wikihow Artikel schreibt, Español: Guía del escritor, English: Writer's Guide, Français: Guide de l'auteur, Nederlands: Schrijf Gids, Polski: poradnik autora, Português: Guia do Escritor