Edit

wikiHow:Català wikiHow Project/Fotografiar una posta de sol

Tothom n'ha vist. Són fotos de brillants postes de sol, plenes de de colors càlids, riques en colors, i sembla que no acabin només en la foto, sinó que hi vagin més enllà. Tan si estàs caminant un vespre per la platja, o estàs al parc del costat de casa, aquesta guia et pot ajudar a aconseguir aquestes fotos genials.

EditPassos

 1. Aixeca't i ves-hi aviat. Mai saps quan és el millor moment, ni quan exactament la llum més bonica il·luminarà tot el cel. A vegades el millor moment dura un minut i, potser, ni això. Normalment, el millor moment és cap a uns quinze minuts abans de la posta de sol (això, més la mitja hora de temps a la sortida del Sol, és el que els nois de Hollywood en diuen la "hora màgica"[1]). Coma consequència, quan vulguis ser en un lloc com a mínim mitja hora abans de que el sol es posi, per tal de donar-te temps per mirar al teu voltant i preparar-te.
 2. Prepara la càmera. Com a alternativa, no ho facis, i omet la trivialitat tècnica més avall si això t'avorreix; alguna proficiència en aquestes coses és molt útil, però no essencial. El més importat és estar allà al temps correcte. Amb això dit...

  • Juga amb la compensació d'exposició (EC) (la característica de la teva càmera que fa les fotos més fosques, o més clares). T'interessa assegurarte de que no acabes amb parts grans del cel cremades (massa exposades), o totalment blanques. Recorda: en càmeres digitals sempre pots recuperar qualsevol cosa, excepte de sub-exposició total (negre pur).
  • Ajusta la ISO de la teva càmara al punt més baix. El cel de la posta de sol té prou llum com per poder-te'n sortir fent això. A més, també dóna més espai per poder recuperar o corregir sub-exposició, com s'ha dit abans. No obstant, si obtes per a la post-producció, recorda que hi pot aparèixer "soroll" si corregeixes l'exposició. No la pugis a menys de que ho necessitis completament.
  • L'equilibri automàtic de blancs pot fer els colors massa freds. Prova ajustar-ho automàticament.
   Ajusta l'equilibri de blancs; un altre cop, això només afecta a càmeres digitals. Moltes càmeres fan una bona feina en mode automàtic. Altres, no; ja que potser veuen massa vermell a l'escena i l'intenten baixar. Normalment, es pot partir dels modes "Dia" o "Ombra", però el millor, és experimentar. Cada càmera es diferent, i algunes són més "intel·ligents" que d'altres.
  • Entén la teva càmera. Poques càmeres fan una feina perfecta al calcular l'exposició en totes les ocasions, i moltes, de fet, necessitaran ajustaments continuats. Algunes càmeres són millors al fotografiar postes de sol que d'altres i, per tant, necessitaran ajustaments a la compensació d'exposició. Si utilitzes els modes de càlcul "puntual" o "centrat", trobaràs útil calcular la llum en els punts més càlids (no l'absolutament més lluminós) del cel, després bloquejar l'auto-exposició i, després, recomposar l'imatge.
 3. Posa't al millor lloc. Mou-te tan com puguis per trobar l'angle perfecte. Hi ha un número infinit d'angles, llocs, i composicions amb les que pots jugar. Si vols algunes idees, continua llegint...

  • Si estàs a prop d'aigua, experimenta amb els reflexes. Aquesta foto es va treure al River Great Ouse de Norfolk, England.
   Utilitza reflexos de les masses d'aigua, si et trobes a prop d'elles. Acosta't tant com puguis a l'aigua, i acosta la càmera tant a prop d'ella com t'atreveixis. Pel contrari, també pots allunyar-te tant com vulguis i provar un angle des d'amunt. Prova de fer que la foto sembli simètrica, o no, o prova fer la foto de la posta de sol des del reflexe i prou. [2] i experimenta!
  • Les siluetes d'una persona i un gos a davant d'un cel de foc.
   Busca siluetes de coses interessants. Prova de fer siluetes d'arbres, persones, o qualsevol cosa que estigui a davant del sol o el cel.
  • Un panorama fet de tres exposicions, amb una lent de 29mm, i unides amb l'ordinador.
   Juga amb panorames, si creus que no tens prou cel a la teva foto (que pot ser veritat si tens una càmara amb un sensor molt petit. Prova diferents fotos, amb l'objectiu d'unir-les amb una mica de post-producció.
  • Pots emplenar parts fosques de la foto d'una forma inesperada amb el flash.
   Prova de fer servir el flash per il·luminar coses de forma inesperada. Assegura't de que la velocitat d'obturació no és més ràpida que la sincronització del flash (que bé farà fallar i per tant no funcionarà) a menys que sàpigues que aconseguiràs amb això o busques efectes creatius.
  • Experimenta amb tot. Ja que és gratis en càmeres digitals. Com més fotos fagis, més equipat estaràs a l'hora de reconèixer condicions amb pics de llum, per tal de saber què es veu bé, o què no. Si fas servir una càmera analògica (de carret), fes tantes fotos com et puguis permetre revel·lar.
  • Espera a que el sol estigui al millor punt, i després dispara diferents fotos si pots. Exactament, el millor moment és un tema del teu jutge artístic. Si no tens idees en ment, prova esperar a que el sol s'amagi darrera un núvol; molt sovint no veuràs molts rajos de sol visibles, venint del núvol. <Mira un altre exemple aquí: http://www.tripntale.com/pic/651/31647</ref>
 4. Espera. A vegades, la llum més espectacular passa uns instants "després" de la posta de sol. No t'ho perdis! No vols trobar-te d'esquenes a una llum preciosa, o dins del cotxe quan el cel es converteix en colors espectaculars.
 5. Revel·la el carret o imprimeix la foto per tenir una peça mestre!

EditTrucs

 • Tan si està ploguent, o el cel està ennuvol·lat, no t'espantis! Pots utilitzar-ho a la teva avantatge per capturar una vista del sol única.
 • Intenta fer servir diferents modes d'obertura, i, sobretot, baixant-la una mica: aconseguiràs que els punts de lllum es converteixin en "estels".
 • Prova de determinar l'exposició des del cel per sobre del sol, és a dir, amb el sol fora de la part de sota de la vista. Bloqueja aquest ajustament d'exposició (o ajusta manualment), recomposa la foto, i dispara. Això, només funcionarà si tens la possibilitat de bloquejar l'exposició, o tens l'habilitat de sel·leccionar exposicions manuals; d'altra banda, només hauries d'utilitzar la compensació d'exposició si es veu bé.
 • Algunes càmeres compactes tenen modes per fotografiar postes de sol. Prova'ls.
 • Les sortides de sol poden ser tan boniques com les postes de sol, ja que hi ha menys distorsió a l'aire. Considera aixercar-te aviat per fer fotos de sortides de sol.

EditPrecaucions

 • El sol pot danyar els teus ulls si no vas amb compte. Mai miris al sol directament per llargs períodes de temps!
 • El sol també pot fer malbé el teu sensor al cap d'un temps, així que tingues-ho en compte si et vols dedicar a fer fotos al sol.
 • Potser veuràs difícil evaluar els resultats en una pantalla de dues polzades quan canvïis algun ajustament. Tingues un bloc de notes a mà, i apunta't els ajustaments o els canvis per realment saber què canvia.

EditNecessitaràs

 • Qualsevol càmara anirà bé; aquesta càmara obsoleta, de tres megapíxels, amb una lent de fa dècades provinent de l'est d'Europa ha tret la majoria de fotos d'aquest article.
  Una càmara. Fes servir qualsevol que tinguis. De fet, qualsevol càmara que calculi la llum correctament, pot treure fotos precioses a l'hora de la posta de sol. Si tan just comences, considera fer servir una càmara digital, ja que així sabràs si l'exposició és correcta en tot moment, així com l'equilibri de blancs, i tot el que et permeti. Si tot el que tens és una càmara de carret, no et preocupis.

/* NECESSITA TRADUCCIÓ

 • Try shooting a slide film, rather than negative film, if you want to get great colours.
  Film, if you're shooting a film camera. Try a slide film like Fuji Velvia or Kodachrome, rather than print (negative) film; you'll get much more dramatic colours. Even the best colours on print film will be at the mercy of the person developing it.

EditFonts i cites

 1. Mira't Com aconseguir molt bons colors (en anglès) per Ken Rockwell.
 2. Per a un exemple, mira: http://www.tripntale.com/pic/494/25194.

Article Info

Categories: WikiHow Language Projects

Thanks to all authors for creating a page that has been read 3 times.